Alexander Isaks föräldrar: Allt du vill veta om Saba och Teame

Alexander Isaks föräldrar, Saba och Teame, har varit en viktig del av den svenska fotbollsstjärnans liv och karriär. De kom till Sverige från Eritrea och har alltid stöttat sin son i hans fotbollsdrömmar.

Uppväxten i Solna

Alexander Isak föddes 1999 och växte upp i Solna med sina föräldrar och syskon. Pappa Teame jobbade som hemspråkslärare i tigrinska och skrev läroböcker. Mamma Saba tog hand om barnen Nyat, Binyam och Alexander.

Fotbollen var alltid närvarande. Alexanders bror Binyam spelade också och drömde om att nå AIK:s A-lag. Föräldrarna stöttade sonens intresse, men ville samtidigt att han skulle satsa på skolan.

Genombrottet i AIK

Som 16-åring slog Alexander igenom i AIK och blev snabbt en publikfavorit. Föräldrarna var på plats och hejade fram sin son.

2017, bara 17 år gammal, såldes Isak till Borussia Dortmund för 85 miljoner kronor. Det var då den dyraste övergången från Allsvenskan någonsin. Samma år blev han även Sveriges yngsta målskytt i landslaget.

Flytten till Spanien

2019 gick flyttlasset till Real Sociedad i Spanien. Isak fortsatte att imponera och blev snart en nyckelspelare i laget. Föräldrarna följde med på resan och besökte ofta sin son i hans nya hemland.

I en intervju har Alexander berättat om den nära relationen till familjen:

”Visst, jag är svensk men det känns fantastiskt att också kunna representera mina föräldrars land.”

Banden till Eritrea

Sommaren 2018 gjorde Alexander sin första resa till föräldrarnas hemland Eritrea. Det blev ett känslosamt besök där han träffade släkt och vänner, och spelade fotboll med barn på en skola.

Isak har sagt att det känns speciellt att kunna representera både Sverige och Eritrea. Han och Henok Goitom ses som de största fotbollsstjärnorna med eritreansk bakgrund.

Framtiden i Newcastle

2022 skrev Isak på för Newcastle United i en övergång värd över 700 miljoner kronor. Föräldrarna var givetvis stolta över sonens nya steg i karriären.

Under sin första säsong i Premier League har Alexander öst in mål och blivit en publikfavorit. Med Saba och Teames stöd i ryggen lär han fortsätta att skriva fotbollshistoria, både för Sverige och Eritrea.