Alexander Isaks ursprung: Från Eritrea till Premier League

Alexander Isak, Newcastles svenska stjärna, har sitt ursprung i Eritrea. Alexander Isaks föräldrar flydde det krigshärjade landet på 80-talet och sökte asyl i Sverige, där Isak föddes 1999 i Solna.

Uppväxt och genombrott i AIK

Isak började spela fotboll i AIK som sexåring. Han klättrade snabbt i leden och gjorde A-lagsdebut som 16-åring 2016. Samma säsong blev han AIK:s yngste målskytt genom tiderna i Allsvenskan.

Genombrottet kom på 17-årsdagen, då han gjorde två mål i derbyt mot Djurgården inför 22 000 åskådare. Lagkamraten Chinedu Obasi jämförde honom med Zlatan Ibrahimović.

Flytten till Dortmund

I januari 2017 värvades Isak av Borussia Dortmund för 85 miljoner kronor, den högsta övergångssumman för en allsvensk spelare. Han tackade nej till Real Madrid för att skriva på för den tyska storklubben.

Isak fick begränsat med speltid i Dortmund och lånades 2019 ut till Willem II i Nederländerna, där han imponerade stort.

Succé i Real Sociedad

Sommaren 2019 såldes Isak till Real Sociedad för cirka 80 miljoner kronor. I den baskiska klubben slog han igenom på allvar.

Han vann Copa del Rey 2020 och blev turneringens skyttekung med sju mål. Säsongen 2020/21 gjorde Isak 17 ligamål, inklusive ett hattrick mot Alavés – det första av en svensk i La Liga sedan 1949.

Rekordflytt till Newcastle

I augusti 2022 köptes Isak av Newcastle United för hisnande 740 miljoner kronor, klubbens dyraste värvning någonsin. Han har sedan dess öst in mål i Premier League och tjänar riktigt bra med pengar i lön.

Säsongen 2023/24 har Isak gjort 21 mål på 30 matcher. I april slog han Zlatan Ibrahimovićs rekord för flest PL-mål under en säsong av en svensk.

Landslagskarriär

Isak debuterade i A-landslaget som 17-åring 2017 och blev då Sveriges yngste målskytt genom tiderna. Han har nu gjort 10 mål på 44 landskamper.

Sommaren 2021 representerade Isak Sverige i EM. Han lär ha en nyckelroll även i EM 2024 och VM 2026.

Eritreanskt arv

Isaks eritreanska rötter är viktiga för honom. Hans tränare i AIK:s ungdomsakademi, Nahom Ghidey, kommer också från Eritrea.

”Alexander Isak? Om han har lärt mig någonting så är det att det vi gör med ”Be a Pro – Become a Pro” kan ge en stor positiv effekt.”, har Ghidey sagt.

Isak är en förebild för många med invandrarbakgrund. Han visar att det går att nå världstoppen oavsett ursprung – med hårt arbete och talang.