Allt om Zlatans Mamma, Pappa & uppväxt

Zlatans mamma pappa

Zlatans mamma heter Jurka Gravić och föddes i byn Prkos nära Škabrnja i Kroatien. Hon är en kroatisk katolik som emigrerade till Sverige. Zlatans pappa heter Šefik Ibrahimović, och är en bosniak (bosnisk muslim) från Bijeljina i Bosnien och Hercegovina. Han flyttade till Sverige 1977.

Hans föräldrar skilde sig när han bara var två år gammal, vilket lämnade Jurka att ensam ta hand om honom och hans syskon. 

En tuff uppväxt

Zlatan föddes den 3 oktober 1981 i invandrartäta Rosengård i Malmö. Hans föräldrar skilde sig när han var två år gammal. Zlatans mamma Jurka tvingades jobba som städerska för att försörja sina fem barn.

Zlatans barndom var allt annat än lätt. Hans pappa Šefik jobbade som vaktmästare men drack också mycket. Zlatan gick ofta hungrig, det fanns lite mat hemma hos pappan – bara öl i kylen. Han sprang ibland till mammans lägenhet för att äta middag.

För att klara sig stal Zlatan i butiker och cyklar. Han spekulerade i att utan fotbollen kunde han ha hamnat i kriminalitet.

Zlatans pappa: en musiker i grunden

Zlatans relation till sin pappa Sefik Ibrahimović var komplicerad och stormig. Även om Sefik i stort sett var frånvarande under Zlatans barndom erkänner anfallaren att faderns inflytande format honom till den person han är idag.

Förutom att jobba som vaktmästare försökte Šefik Ibrahimović göra karriär som folksångare och spelade in två album för Sarajevodisk 1987 och 1990 innan Bosnienkriget bröt ut.

Šefik tog med 9-årige Zlatan till Bosnien 1990 för att spela in sitt andra album och hälsa på släktingar i Bijeljina. Men Šefik fick lägga sina musikaliska ambitioner åt sidan för att fokusera på att uppfostra Zlatan efter skilsmässan från Jurka.

Pappans inflytande

När Zlatan var nio fick pappan Šefik vårdnaden om honom medan halvsystern Sanela bodde hos mamman. Šefik skämde bort sin son men hade också en lättutlöst temperament, som Zlatan ärvde.

Šefik inspirerade Zlatans fascination för kampsporter genom sin kärlek till boxningsfilmer. Det var också Šefik som övertygade Zlatan att gå med i Malmö FF vid 11 års ålder efter att ha gett upp drömmen om att Zlatan skulle bli advokat.

Trots den ansträngda relationen har Zlatan uttryckt en önskan om att kunna försörja båda sina föräldrar, med övertygelsen att alla borde ha ett bra liv.

Zlatans mamma: Envis men hängiven

Medan Zlatans relation med sin pappa Sefik var ansträngd på grund av deras krockar av egon, delade han en djup bindning med sin mamma. I en känslosam intervju uttryckte Zlatan gråtande sin kärlek till Jurka och sade: ”Jag är närmare min mamma. Med min pappa har det varit som det var förut. Inte lika nära som min mamma.”

Jurka arbetade outtröttligt som städare och tjänade runt 1000 euro (nästan 1000 dollar) i månaden för att försörja sina fem barn. Zlatan har öppet talat om de ekonomiska svårigheterna de ställdes inför och berättat hur hans mamma jobbade från 07 till 16 för att få pengarna att räcka.

Trots motgångarna förmedlade Jurka till Zlatan en stark arbetsvilja och beslutsamhet som senare skulle driva honom till storhet. Hon var disciplinären i familjen och tvekade inte att ta till fysiskt bestraffning när det behövdes, som Zlatan avslöjat: ”Det var hon som slog, inte min pappa.”

Jurkas kamp uppmärksammades av svenska socialtjänsten som oroade sig över hennes förmåga att klara situationen och att Zlatans halvsyster hade drogproblem. Detta ledde till att 9-årige Zlatan skickades för att bo hos pappan.

Trots motgångarna har Zlatan alltid talat varmt om sin mamma och sagt ”Jag älskar henne så jävla mycket, faktiskt. Jag älskar henne lika mycket som jag älskar min flickvän.”

För att få en djupare inblick i Zlatans familjeliv kan du läsa mer om hans fru Helena Seger och deras två söner Maximilian och Vincent.