Erling Haalands längd & vikt – hur påverkar det hans spel?

Erling Haalands längd & vikt - hur påverkar det hans spel

Erling Haaland är en av världens bästa fotbollsspelare just nu. Den norske anfallaren har imponerat stort i Manchester City sedan han anslöt förra sommaren. En viktig faktor bakom Haalands dominans på planen är hans imponerande fysik. Med en längd på 194 cm och en vikt på omkring 88 kg har han de perfekta förutsättningarna för en modern anfallare.

Hur lång är Erling Haaland och vad är hans vikt? Faktum är att Erling är 194 cm lång och väger ~88kg.

Haalands längd en fördel i straffområdet

Haalands längd på 194 cm gör att han har en klar fördel i luftrummet. Han vinner ofta nickdueller både i straffområdet och ute på planen. Statistiken visar att Haaland vinner 43% av sina huvuddueller, vilket är imponerande för en anfallare. Hans höjd gör också att han blir ett hot på fasta situationer som hörnor och frisparkar.

”Haaland är en mardröm att möta för vilken försvarare som helst. Med den längden blir han så svår att markera i straffområdet”, säger fotbollsexperten Rio Ferdinand.

88 kilos muskler ger styrka

Förutom längden har Haaland också en muskulös kroppsbyggnad. Han väger omkring 88 kg fördelat på en lång och atletisk kropp. Det ger honom styrkan att stå emot tacklingar och hålla bollen även under press från försvarare.

Haaland använder sin tyngd för att skydda bollen och ta sig förbi motståndare. Trots sin storlek har han en imponerande balans och kroppskontroll. Statistiken visar att Haaland vinner över 50% av sina markdueller.

Ovanligt snabb för sin storlek

Det mest imponerande med Haalands fysik är kanske ändå hans snabbhet och acceleration. Trots att han är 194 cm lång och väger 88 kg är han förvånansvärt kvick. Han har sprinteregenskaper som få andra storväxta anfallare.

”Haaland är unik. Att ha den snabbheten och explosiviteten i en sån stor kropp är väldigt ovanligt. Han springer ifrån de flesta försvarare”, menar Owen Hargreaves, före detta Manchester City-spelare.

Haaland har uppmätts till en topphastighet på över 36 km/h, vilket gör honom till en av de snabbaste spelarna i Premier League. Den farten i kombination med fysiken gör honom i princip omöjlig att stoppa när han kommer i full fart.

Kan bli ännu bättre

Vid bara 22 års ålder har Erling Haaland redan en närmast komplett fysik för en anfallare. Hans kombination av längd, styrka och snabbhet är sällsynt och ger honom fördelar i de flesta situationer på planen.

Det skrämmande är att han förmodligen kan bli ännu bättre. Haaland har gått upp från 86 kg till 88 kg sedan han kom till Dortmund 2020 och blivit snabbare. Om han fortsätter att utveckla sin fysik under de kommande åren kan han nå nya nivåer.

Med tanke på att anfallare brukar nå sin topp runt 25-28 års ålder har Haaland gott om tid att växa. Om han kan lägga på sig ytterligare några kilo muskler och samtidigt behålla snabbheten kommer han bli en ännu större mardröm för försvarare.

Oavsett har Erling Haaland redan nu en fysik i världsklass. Hans längd, vikt och snabbhet är nyckelfaktorer bakom hans status som en av världens bästa anfallare. Och det finns potential för ännu mer. Världen har förmodligen bara sett början av vad denna norska superstjärna kan åstadkomma.