Haalands målgest – en hyllning till meditation

Haalands målgest - en hyllning till meditation

Erling Haaland har inte bara gjort sig känd för sina otroliga målskyttetalanger utan också för sin karaktäristiska målgest. Men vad är Haaland målgest egentligen?

Efter att ha nätat sätter sig Haaland ner i en meditativ pose med benen i kors och händerna vilandes på knäna, ett ögonblick av stillhet mitt i matchens hetta.

Målgestens betydelse

I en intervju med Esporte Interativo 2020 avslöjade Haaland att firandet är en hyllning till meditation, något som hjälpt honom i hans personliga utveckling. ”Jag gillar verkligen att meditera”, sade Haaland. ”Det får mig att känna mig lugn och ger mig sinnesfrid. Det är därför jag ibland firar så när jag gör mål.”

Meditation är en teknik för att uppnå mental klarhet och känslomässigt lugn. Haaland har gjort det till en del av sin matchförberedelse och menar att det haft betydande positiv inverkan.

Kontroverser kring målgesten

Haalands firande hamnade i rampljuset 2020 när PSG-spelare hånade det efter en Champions League-match. I första mötet vann Dortmund med 2-1 efter två Haaland-mål. Men i returen vann PSG med 2-0 och avancerade med totalt 3-2. Under matchen sågs Neymar göra Haalands firande efter sitt 1-0-mål.

Trots detta har Haaland fortsatt använda sin ikoniska gest i Manchester City, där han slog Premier League-rekord med 36 mål under debutsäsongen 2022/23.

Haalands succé i Manchester City

Sommaren 2022 blev Haaland klar för Manchester City i en övergång värd runt 600 miljoner kronor, där Haalands lön också har slagit rekord. Han fick en flygande start med två mål i Premier League-debuten mot West Ham. Målen har sedan fortsatt strömma in och norrmannen har cementerat sin status som en av världens bästa anfallare.

Oavsett om han fortsätter med sin sedvanliga målgest eller inte lär vi få se många fler mål från Haaland i Manchester Citys ljusblå tröja framöver. Med sin kombination av råstyrka, tunga vikt, snabbhet och sylvass avslutningsförmåga har den unga norrmannen potential att skriva in sig i historieböckerna som en av de allra främsta målskyttarna.