Hur gammal är Erling Haaland? Norges unga fotbollsstjärna

Hur gammal är Erling Haaland

Hur gammal är Haaland egentligen?

Trots sin ringa ålder år har han redan hunnit med att slå rekord, vinna skytteligor och ta fotbollsvärlden med storm. Haaland är utan tvekan en av de mest spännande och talangfulla unga spelarna vi sett på länge.

Tidig karriär och genombrott

Haalands fotbollsresa började hemma i Bryne där han föddes. Som 15-åring debuterade han i klubbens A-lag och imponerade direkt med sin råstyrka och målinstinkt. 2017, vid 17 års ålder, värvades han till Molde FK där han snabbt blev en nyckelspelare. På 39 matcher gjorde tonåringen hela 14 mål i Eliteserien.

Genombrottet på den internationella scenen kom sedan i Red Bull Salzburg dit han gick som 19-åring 2019. I Österrike öste Haaland in mål och gjorde 17 fullträffar på bara 16 matcher i ligan.

Dominans i Bundesliga och flytt till Premier League

Haalands framfart i Salzburg gick inte obemärkt förbi och i januari 2020, som 19-åring, värvades han till Borussia Dortmund i Bundesliga. Trots sin unga ålder tog han direkt en startplats och under två och en halv säsong i den gula tröjan gjorde norrmannen otroliga 62 mål på 67 ligamatcher.

Sommaren 2022, vid nyss fyllda 22, blev Haaland klar för Manchester City i Premier League. Övergångssumman på 60 miljoner euro var den högsta någonsin för en spelare i hans ålder.

Men Haaland visade direkt att han var värd varenda krona.

Rekordbrytande första säsong i England

Haalands debutsäsong i Premier League 2022/23 var inget annat än sensationell. 22-åringen slog rekord efter rekord och fullkomligt öste in mål. När säsongen summerades hade han gjort otroliga 36 mål, flest någonsin under en säsong i Premier League-historien.

Haaland vann även skytteligan överlägset och utsågs till ligans bästa spelare. Hans enastående prestationer ledde City till ligatiteln och cementerade hans status som en av världens absolut bästa anfallare, trots sin ringa ålder.

Framtidsutsikter och potential

Fotbollsexperter över hela världen är eniga – Erling Haaland har potential att bli en av tidernas bästa spelare. Hans kombination av fysik (som är en galen kombination av längd och vikt), snabbhet, teknik och en fenomenal målinstinkt är sällan skådad.

Vid 23 års ålder har Haaland redan överträffat de flesta jämnåriga spelare och hans statistik är bättre än vad många legender presterat vid samma ålder. Om han fortsätter utvecklas i samma takt och undviker skador, kan norrmannen komma att dominera fotbollen under det kommande decenniet. Inte undra på att hans lön är så galet hög för sin ålder.

Framtiden ser onekligen ljus ut för Erling Braut Haaland. Frågan är inte om, utan när han kommer vinna Ballon d’Or. Och med tanke på att han fyller 24 år först i juli, lär vi få se denne norske superanfallare på fotbollsplanen i många år framöver.

En sak är säker – Haaland har redan skrivit in sig i historieböckerna trots sin unga ålder.