Hur många mål har Haaland gjort i sin karriär hittills?

Hur många mål har Haaland gjort i sin karriär hittills_

Hur många mål har Haaland gjort egentligen? Den frågan har ställts otaliga gånger de senaste åren, och svaret blir mer och mer imponerande för varje säsong som går.

Hittills har Erling Haaland gjort 223 mål på 278 matcher. Av dessa kommer 79 från Bundesliga, 61 från Premier League och 41 gjorda i Champions league.

Med en enastående målinstinkt, explosiv snabbhet och en fysik som få försvarare kan hantera, har Haaland redan skrivit in sig i rekordböckerna som en av de mest effektiva målskyttarna i modern tid.

Alla mål Haaland har gjort

Här är en förenklad tabell som visar Erling Haalands målsaldo i olika klubbar och tävlingar:

KlubbTävlingMatcherMål
Manchester CityPremier League6461
UEFA Champions League2018
FA Cup68
UEFA Super Cup1
Community Shield2
EFL Cup21
Borussia DortmundBundesliga6762
UEFA Champions League1315
DFB-Pokal78
DFL-Supercup21
Red Bull SalzburgÖsterrikiska Bundesliga1617
UEFA Champions League68
ÖFB-Cup44
UEFA Europa League1
Molde FKEliteserien3914
Europa League-kval54
NM-Cup62
Molde FK UEFA U19UEFA Youth League1
Bryne FKOBOS-ligaen16
Totalt278223

Haalands tidiga år och genombrott

Haalands resa mot toppen började i hemstaden Bryne, där han gjorde sina första mål för moderklubben. Men det var i Molde, under ledning av Ole Gunnar Solskjær, som han verkligen började visa sin potential. 20 mål på 50 matcher för Molde väckte uppmärksamhet, och snart kom flytten till Red Bull Salzburg.

I Österrike exploderade Haaland. På bara 27 matcher för Salzburg gjorde han otroliga 29 mål, inklusive ett hattrick i Champions League-debuten mot Genk. Plötsligt var hela Fotbollseuropa på jakt efter den unga norrmannen.

Dominans i Borussia Dortmund

Till slut var det Borussia Dortmund som vann dragkampen om Haalands underskrift. Och han levererade direkt. Haaland behövde bara 23 minuter på planen för att göra ett hattrick i debuten mot Augsburg. Det var bara början.

Under två och en halv säsong i Dortmund gjorde Haaland makalösa 86 mål på 89 matcher i alla tävlingar. Han satte rekord som den snabbaste spelaren att nå 20 mål i Bundesliga och blev den första tonåringen att göra mål i fem raka Champions League-matcher. Haaland var ostoppbar.

Övergången till Manchester City och fortsatt succé

Sommaren 2022 blev Haaland klar för Manchester City i en av de mest uppmärksammade övergångarna i fotbollshistorien (mycket spunnit tack vare Haalands otroligt höga lön i Man City). Många undrade om han kunde fortsätta sin otroliga målform i Premier League. Svaret kom snabbt.

I sin första säsong i City slog Haaland rekord efter rekord. Han gjorde 36 mål på 35 matcher i ligan, flest någonsin under en 38-matcherssäsong. Totalt blev det 52 mål på 53 matcher i alla tävlingar, inklusive 12 mål i Champions League där City till slut vann titeln. Haaland var en nyckelspelare i Citys historiska trippel.

Säsongen 2023/24 har Haaland fortsatt på samma spår. I skrivande stund, i maj 2024, har han gjort 25 mål på 28 ligamatcher och är på god väg mot ännu en Premier League-skytteliga.

Jämförelse med andra stora målskyttar

Så hur står sig Haaland jämfört med andra målmaskiner? Svaret är: otroligt bra. Vid 23 års ålder har Haaland redan gjort fler mål i Champions League än legendarer som Raúl och Andriy Shevchenko gjorde under hela sina karriärer.

Haalands målsnitt i Bundesliga (1,07 mål/match) och Premier League (1,02 mål/match) är i nivå med, eller bättre än, spelare som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Robert Lewandowski under deras bästa säsonger. Och Haaland är fortfarande bara i början av sin karriär.

Haalands potential och framtidsutsikter

Så vad kan vi förvänta oss av Erling Haaland i framtiden? Om han fortsätter i samma takt är det inte otänkbart att han en dag kan utmana Cristiano Ronaldos rekord på 140 mål i Champions League. Med tanke på att Haaland redan har gjort 41 mål i turneringen vid 23 års ålder, har han gott om tid på sig.

I Premier League jagar Haaland redan Alan Shearers ”omöjliga” rekord på 260 mål. Med 61 ligamål på bara två säsonger i City, och med ett lag runt sig som skapar mängder av chanser varje match, är det en milstolpe som definitivt är inom räckhåll för den norska superstjärnan.

Man kan nog säga med ganska hög säkerhet att vi lär se en hel del målgester från Haaland framåt.

Källan vi har använt för att sammanställa detta är transfermarkt.com.