Hur många matcher spelas i Allsvenskan?

Hur många matcher spelas i Allsvenskan?

Med 16 lag som kämpar om den eftertraktade titeln erbjuder ligan ett fullspäckat schema med matcher under hela säsongen. Men exakt hur många matcher spelas det i Allsvenskan varje år?

Allsvenskan är Sveriges högsta fotbollsserie med 16 lag som spelar totalt 240 matcher under en säsong från mars till november, där varje lag spelar 30 matcher, en gång hemma och en gång borta mot varje annat lag.

Allsvenskans säsongsformat

Sedan 2008 har Allsvenskan haft 16 lag som tävlar i ett round-robin-format. Detta innebär att varje lag spelar mot varje annat lag två gånger – en gång hemma och en gång borta. Med 16 lag i ligan resulterar detta i totalt 30 matcher per lag under säsongen.

Allsvenskan säsongen pågår vanligtvis från slutet av mars eller början av april till början av november. De exakta start- och slutdatumen kan variera något från år till år, men säsongen 2024 är planerad att börja helgen 30-31 mars och avslutas den 10 november.

Totalt antal matcher under en säsong

Med var och en av de 16 lagen som spelar 30 matcher är det totala antalet matcher i en Allsvenskan-säsong 240. Detta innebär att fansen har gott om möjligheter att se sina favoritlag i aktion, med matcher som äger rum nästan varje helg och vissa vardagar under hela säsongen.

Det höga antalet matcher innebär också en betydande utmaning för lagen och spelarna, som måste upprätthålla sin kondition och form under en lång och krävande kampanj. Trupperna testas till sina gränser när de navigerar skador, avstängningar och kraven på att tävla på flera fronter, inklusive i europeiska tävlingar för topplagen.

Publiksiffror och fanintresse

Allsvenskan har sett en ökning av publiksiffrorna de senaste åren, med säsongen 2023 som satte ett nytt rekord för den totala publiken. Trots att två omgångar fortfarande återstod av säsongen hade ligan redan överträffat det tidigare rekordet från 2015. Den genomsnittliga publiken per match 2023 var imponerande 10 048 åskådare.

Några av de mest supportrade klubbarna i Allsvenskan inkluderar AIK, som har ligans största arena med en kapacitet på 50 000, och Hammarby, som hade den högsta genomsnittliga publiken 2022 med 26 372 fans per hemmamatch. Det passionerade stödet från fans över hela landet har bidragit till att göra Allsvenskan till en av de mest spännande och konkurrenskraftiga ligorna i Europa.

240 matcher på en säsong!

Med 240 matcher som spelas under en säsong ger Allsvenskan fansen non-stop action och drama från mars till november. De 16 lagen i ligan står inför ett krävande schema, men den höga konkurrensnivån och det glödande stödet från fansen gör det värt allt. I takt med att Allsvenskan fortsätter att växa i popularitet och kvalitet är det tydligt att ligans många matcher kommer att fortsätta att entusiasmera och inspirera fans i många år framöver.

Allsvenskan är verkligen en liga som levererar spänning och underhållning från första till sista sparken på bollen. Oavsett om du är en inbiten supporter eller en casual fotbollsfan, finns det alltid något att se fram emot i denna klassiska svenska tävling. Så sätt dig tillrätta, ta fram snacks och dryck, och njut av de 240 matcherna som utgör en oförglömlig säsong av Allsvenskan!