Hur mycket tjänar Alexander Isak i lön?

Alexander Isak lön har varit ett hett samtalsämne ända sedan han skrev på för Newcastle i augusti 2022. 24-åringen värvades från Real Sociedad för svindlande 736 miljoner kronor. Det gör honom till tidernas dyraste Premier League-värvning från Allsvenskan. Men hur mycket tjänar Alexander Isak i lön per år?

Isak tjänar 80 miljoner per år

Enligt uppgifter till Sportbladet får Isak en årslön på drygt 80 miljoner kronor i Newcastle. Det femåriga kontraktet gör honom till en av Premier Leagues bäst betalda spelare.

Jämfört med tiden i Real Sociedad har Isak mer än sjufaldigat sin lön. I den spanska klubben tjänade han ”bara” 11,4 miljoner per år.

Målsuccé rättfärdigar lönen

Isaks höga lön kommer med skyhöga förväntningar. Men 24-åringen har snabbt visat att han är värd varenda krona.

På 31 matcher den här säsongen har han stänkt in 18 mål. Det placerar honom på en andraplats i Premier Leagues skytteliga, endast slagen av norske superstjärnan Erling Haaland.

Isak har gjort mål i fem raka matcher. Senast blev det två fullträffar i 4-0-segern mot Tottenham. Därmed tangerade han Zlatan Ibrahimovics svenska rekord på 17 mål under en säsong i Premier League.

Hyllas av tränaren Eddie Howe

Newcastles manager Eddie Howe är full av lovord om sin svenske stjärna. Efter Tottenhams-matchen sa han:

– Han var utmärkt. Han gjorde inte mål i öppet spel men hans två straffar var enastående och hans allmänna spel var mycket bra. Hans länkspel, hans fysik, han såg ut att vara på en riktigt bra plats.

Howe har även slagit fast att Newcastle inte har några planer på att sälja Isak i sommar, trots rykten om intresse från Arsenal.

– Han är en enastående talang och ingen som är knuten till Newcastle skulle vilja tappa honom.

Siktar på landslaget

Med sin storform i Newcastle har Isak också spelat till sig en given plats i svenska landslaget. Han lär få en nyckelroll när EM-kvalet drar igång i höst.

Förbundskapten Janne Andersson kommenterade nyligen Isaks fina säsong:

– Det är fantastiskt roligt att se honom göra så bra ifrån sig. Han har verkligen fått igång målskyttet och visar vilken klasspelare han är. En sån spelare vill man ha med sig in i ett mästerskap.

Isak själv har sagt att han hoppas kunna bidra till att föra Sverige till EM 2024 i Tyskland.

– Jag har haft en bra säsong i Newcastle och känner mig redo att ta ett stort ansvar i landslaget. Vi har ett spännande kval framför oss och jag ska göra allt för att vi ska ta oss till EM.

Med en årslön på 80 miljoner har Alexander Isak råd att drömma stort. Och med tanke på hans strålande form lär han fortsätta leverera mål i massor, både i Newcastle och landslaget.