Kosovare Asllani gravid? Dags att sätta stopp för rykten

Kosovare Asllani

Rykten har florerat i stil med: Är Kosovare Asllani Gravid? Trots att det inte finns några belägg för detta.

Den enda gången Kosovare själv har nämnt något ö.h.t kring graviditet är i en intervju med Expressen där hon lite smått skämtsamt säger ”Det hoppas jag inte. Men det som händer det händer, jag kanske råkar bli gravid”. Detta var dock som svar på frågan kring om hon har gjort sitt sista mästerskap om damlandslaget inte skulle ta sig till VM 2019.

Varför är vi så besatta av att spekulera kring kändisars graviditeter? Och hur påverkar det de berörda individerna?

Ständiga gravidrykten

Asllani är långt ifrån den enda kändisen som drabbats av gravidrykten. Så fort en kvinnlig stjärna visar minsta tecken på viktuppgång eller bär en lite lösare topp, drar spekulationerna igång. Är hon gravid? Väntar hon barn?

Men sanningen är att vi ofta inte har en aning om vad som pågår i en persons privatliv. Och även om någon skulle vara gravid, är det upp till dem själva att välja när och hur de vill dela med sig av nyheten.

Respektera integriteten

Som offentlig person är Asllani van vid att hennes privatliv granskas och diskuteras. Men det betyder inte att hon inte förtjänar respekt och integritet. Att ständigt behöva bemöta rykten och spekulationer kan vara oerhört påfrestande, särskilt när de handlar om något så personligt som en graviditet.

Dessutom kan gravidrykten vara direkt skadliga. Tänk om personen i fråga kämpar med ofrivillig barnlöshet eller nyligen genomgått ett missfall. Då blir spekulationerna som salt i såren.

Dags att fokusera på fotbollen

Istället för att lägga energi på att spekulera kring Asllanis privatliv, borde vi fokusera på hennes prestationer på planen. Hon är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och förtjänar att hyllas för sin talang och sina bedrifter.

Låt oss lämna gravidsnacket därhän och istället prata om Asllanis fantastiska karriär. Om hennes betydelse för svensk damfotboll och hennes roll som förebild för unga tjejer som drömmer om att bli proffs.

Respekt för individen

I slutändan handlar det om respekt. Respekt för individens rätt till ett privatliv, oavsett om man är kändis eller inte. Respekt för kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar och sina livsval.

Så nästa gång du hör någon spekulera kring en kändisgraviditet, påminn dem om vikten av integritet. För oavsett om ryktet stämmer eller inte, förtjänar alla människor att bli behandlade med värdighet och respekt.

Bild: Pierre-Yves Beaudouin / Wikimedia Commons