Rollistan i Jag är Zlatan

Rollistan i Jag är Zlatan

Filmen Jag är Zlatan följer den legendariska fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovics liv från barndomen till genombrottet som professionell spelare. För att gestalta Zlatan i olika åldrar krävdes flera skådespelare i rollistan.

Dominic Andersson Bajraktati, 15 år gammal vid inspelningstillfället, spelar den unge Zlatan i åldrarna 11-13 år. Dominic gjorde sin skådespelardebut i filmen och imponerade med sin förmåga att fånga Zlatans karaktär och passion för fotboll redan i unga år.

När Zlatan närmar sig tonåren och börjar ta sina första steg mot proffssatsningen, tar Granit Rushiti över rollen. Granit, 22 år, hade själv en lovande fotbollskarriär i Malmö FF innan en korsbandsskada satte stopp. Hans egen bakgrund som fotbollstalang hjälpte honom att gestalta Zlatans drivkraft och envishet på ett övertygande sätt.

Förutom de två huvudrollsinnehavarna, så består rollistan av flera andra viktiga karaktärer i Zlatans liv. Cedomir Glisovic spelar Zlatans pappa Sefik, medan Merima Dizdarevic gestaltar Zlatans mamma Jurka. Emmanuele Aita har rollen som den ikoniska agenten Mino Raiola som blev en viktig del i Zlatans karriär.

Genom dessa skickliga skådespelare får vi följa Zlatans resa från de tuffa uppväxtåren i Rosengård till de första framgångarna på fotbollsplanerna. Rollistan i Jag är Zlatan lyckas fånga essensen av den karismatiska fotbollsstjärnan på ett trovärdigt och underhållande sätt.

Hela rollistan i Jag är Zlatan

SkådespelareRoll
Granit RushitiZlatan, 17 år
Dominic Andersson BajraktatiZlatan, 11 år
Cedomir GlisovicSefik Ibrahimovic
Merima DizdarevicJurka Gravic
Håkan BengtssonNils-Åke
Linda HaziriSanela, 20 år
Selma MesanovicSanela, 13 år
Emmanuele AitaMino Raiola
Gijs NaberRonald Koeman
Duccio CameriniLuciano Moggi
Helena EllisonAnnelie
Matilda LimåsLisa
Per LassonRoland Andersson
Marco CenakiBalkantränare
Sami RabieKeki, 6 år
Dino CosovicKeki, 12 år
Vanja KwiekAlex, 11 år
Adel DzaficAlex, 17 år
Mak KovacevicTony, 11 år
Philip SkogbergTony, 18 år (som Philip Leonard Skogberg)
Jacob BergmanJohan
Ann EngqvistRektor
Irma Cupina AvsarModersmålslärare
Emma Hansson LöfgrenHögstadielärare
Ola SelménGymnastiklärare
Marcus SahlénMBI-tränare
Kristian ÄrvströmMaterialare MFF
Robert Blomqvist KrsticTränare MFF
Miodrag StojanovicMan med väska
Arend BrandligtHugo Borst
Erwin SchippersNederländsk talare
Robbert ReimeringNederländsk talare

Granit Rushiti som vuxen Zlatan

Granit Rushiti, en 22-årig skådespelare från Malmö, fick den utmanande uppgiften att gestalta den vuxna Zlatan Ibrahimovic i filmen ”Jag är Zlatan”. Trots att det var hans första större roll lyckades han fånga Zlatans karisma och närvaro på ett övertygande sätt.

Bakgrund och förberedelser

Rushiti delar en liknande bakgrund med Ibrahimovic – de kommer båda från arbetarklassområden i Malmö och drömde om en framgångsrik fotbollskarriär. Tyvärr tvingades Rushiti lägga av på grund av en knäskada, men hans passion för fotboll och beundran för Zlatan gjorde honom perfekt för rollen.

För att förbereda sig studerade Rushiti Zlatans kroppsspråk, gångstil och sätt att uttrycka sig. Han tittade på intervjuer och matcher för att fånga essensen av Zlatans personlighet. Rushiti jobbade även med en röstcoach för att perfektera Zlatans unika dialekt och tonfall.

Rushitis tankar om rollen

I intervjuer har Rushiti uttryckt sin stolthet och tacksamhet över att få gestalta en sådan ikonisk person som Zlatan. Han beundrar Zlatans mentalitet och drivkraft, och hoppas att filmen kan inspirera andra från liknande bakgrunder.

”Jag har sett upp till Zlatan sedan jag var liten. Att få gestalta honom på film var en enorm ära och utmaning,” säger Rushiti. ”Jag försökte verkligen fånga hans självsäkerhet och attityd, men också visa den sårbara sidan som inte många får se.”

Rushitis prestation har fått mycket beröm, och många anser att han lyckades fånga Zlatans essens på ett trovärdigt sätt. Med sin debut i ”Jag är Zlatan” har Rushiti visat att han har en lovande framtid som skådespelare.

Dominic Andersson Bajraktati som ung Zlatan

Dominic Andersson Bajraktati, född 2006, är den unge skådespelaren som gestaltar Zlatan Ibrahimovic som barn i filmen ”Jag är Zlatan”. Trots sin ringa ålder på 15 år när filmen spelades in, lyckades Bajraktati fånga essensen av den unge Zlatans karaktär och personlighet på ett övertygande sätt.

Bajraktati kommer från Malmö, precis som Zlatan, och delar således samma rötter i den arbetarklassförort där Ibrahimovic växte upp. Detta gav honom en naturlig förståelse för miljön och den tuffa uppväxten som skildras i filmen.

Kastningen och förberedelserna

Regissören Jens Sjögren letade länge efter den perfekta unge skådespelaren för att porträttera Zlatan. Över 2500 barn auditionerade för rollen innan Bajraktati till slut valdes ut. Det var hans självsäkra och tuffa attityd som övertygade filmteamet om att han var rätt person för jobbet.

Inför inspelningen genomgick Bajraktati en omfattande förberedelse. Han tränades i fotboll för att kunna gestalta Zlatans talang på plan, och han studerade ingående Ibrahimovics kroppsspråk, rörelsemönster och sätt att uttrycka sig. Trots utmaningen att gestalta en så ikonisk person lyckades Bajraktati göra rollen till sin egen.

I intervjuer har Bajraktati uttryckt stor stolthet över att få spela Zlatan som ung. Han ser Ibrahimovic som en förebild, inte bara för hans idrottsliga bedrifter utan också för hans envishet och självförtroende. Att få chansen att skildra dessa egenskaper hos en av världens största fotbollsspelare har varit en unik upplevelse för den unge skådespelaren.

Övriga skådespelare

Förutom de två huvudrollsinnehavarna Granit Rushiti och Dominic Andersson Bajraktari, som gestaltar Zlatan Ibrahimovic i olika åldrar, medverkar flera andra betydelsefulla skådespelare i filmen Jag är Zlatan.

Föräldrarnas roller

Cedomir Glisovic och Merima Dizdarevic spelar Zlatans föräldrar Sefik Ibrahimovic och Jurka Gravic. Glisovic är en serbisk skådespelare som tidigare medverkat i filmer som Förortsungar och Tjenare kungen. Dizdarevic är en svensk skådespelare med rötter i Bosnien och Hercegovina, känd från produktioner som Systrar 1968 och Gåsmamman.

Emmanuele Aita gestaltar Zlatans ombytlige agent Mino Raiola. Aita är en italiensk skådespelare som tidigare synts i internationella produktioner som Suburra och The New Pope.

Övriga roller

Andra skådespelare som har viktiga biroller är Håkan Bengtsson som Nils-Åke, en av Zlatans första tränare, och David S. Lindgren som Tony Flygare, Zlatans barndomskompis och rival på fotbollsplanen.

I samband med filmens premiär uttryckte flera av skådespelarna sin stolthet över att få gestalta delar av Zlatans liv. Cedomir Glisovic beskrev det som ”en ära att få spela Zlatans pappa” och Merima Dizdarevic sade att hon kände ett stort ansvar i att porträttera modern Jurka på ett rättvisande sätt.