Statistik för Alexander Isak

Statistik för Alexander Isak

Alexander Isak har haft en makalös fotbollskarriär sedan genombrottet i AIK som 16-åring. Statistik för Alexander Isak visar på en spelare i världsklass som levererat i varje klubb han spelat för.

Isak slog igenom i AIK 2016 med 10 mål på 24 matcher som tonåring. Flytten till Borussia Dortmund blev ett stort steg, men utlåningen till Willem II visade på en spelare med enorm potential. 13 mål och 6 assist på bara 16 matcher i Eredivisie fick storklubbar att spetsa öronen.

I Real Sociedad fortsatte Isak att imponera. Totalt gjorde han 33 mål och 5 assist på 105 matcher i La Liga. Men det var i Newcastle som Isak verkligen exploderade.

Sedan flytten till Premier League i augusti 2022 har Isak gjort 31 mål och 3 assist på 52 matcher. Han har en målsnitt på 0,6 mål per match och en träffsäkerhet på 53%. Han har också lyckats 7-dubbla sin lön på bara ett par år.

Isaks imponerande siffror i AIK

Som 16-åring slog Alexander Isak igenom i AIK med dunder och brak. På 29 tävlingsmatcher, varav 22 från start, stod han för 13 mål och en assist.

Yngste målskytten någonsin

I Svenska Cupen-matchen mot Tenhults IF blev Isak AIK:s yngste målskytt genom tiderna, 16 år och 5 månader gammal. Några veckor senare blev han även klubbens yngste målskytt i Allsvenskan.

Jämförelse med andra AIK-talanger

Isaks facit på 13 mål på 29 matcher som 16-17-åring är svårslaget. Andra lovande ungdomar som Henok Goitom och Chinedu Obasi hade inte alls samma utdelning i AIK i unga år.

Goitom gjorde visserligen A-lagsdebut som 17-åring men slog inte igenom på allvar förrän några år senare. Obasi kom till AIK som 18-åring och behövde också tid på sig att bli ordinarie.

Så Isaks explosiva start i AIK-tröjan är unik. Han visade direkt en enorm målinstinkt och spelförståelse som få tonåringar besitter. Att han dessutom hanterade pressen och förväntningarna är ännu mer imponerande.

Isaks makalösa genombrott fick storklubbar i Europa att få upp ögonen för supertalangen. AIK kunde till slut inte stå emot när Borussia Dortmund kom med ett bud. Som 17-åring såldes han för en rekordsumma och fortsatte sin karriär i Bundesliga.

Borussia Dortmund

Isaks tid i Dortmund blev inte som han hoppats.

Speltiden i A-laget var minimal. På 2,5 år blev det bara 13 matcher och 280 minuter. Isak fick aldrig chansen att visa vad han går för.

Istället fick han nöta i reservlaget. Där gjorde han 14 mål och 4 assist på 39 matcher. Hyfsad statistik, men inte i närheten av vad som krävs för att slå sig in i Dortmunds stjärnspäckade anfall.

Tränarna såg honom inte som en del av lagets framtidsplaner. Varken Thomas Tuchel, Peter Bosz, Peter Stöger eller Lucien Favre gav Isak förtroendet.

Till slut insåg alla parter att det var bäst att gå skilda vägar. Isak behövde speltid för att utvecklas. Dortmund ville ha en anfallare som kunde prestera direkt.

I juli 2019 såldes Isak till Real Sociedad för 70 miljoner kronor. En rejäl förlust jämfört med de 85 miljoner Dortmund betalade AIK. Men en nödvändig affär för att Isaks karriär skulle ta fart igen.

Willem II (lån)

Isak lånades ut till Willem II i Eredivisie säsongen 2018/19 och det blev genombrottet han behövde.

Genombrottet i Eredivisie

På 16 matcher gjorde Isak 13 mål och 6 assist. Han blev den första utländska spelaren någonsin att göra 12 mål på sina 12 första matcher i ligan.

Mål, assist och spelade matcher

Isaks facit i Eredivisie:

 • 16 matcher
 • 13 mål
 • 6 assist
 • 1369 spelade minuter

Han gjorde 0.85 mål och 0.39 assist per 90 minuter. Isak fick även utmärkelsen ”Månadens talang” i mars 2019.

Jämförelse med andra anfallare

Isaks prestationer stack ut jämfört med andra anfallare i Eredivisie den säsongen:

 • Flest mål per 90 min av alla spelare med minst 10 matcher
 • Flest poäng (mål+assist) per 90 min
 • Bäst på att sätta straffar (4 av 4)

Succén i Holland fick storklubbar som Inter och Juventus att visa intresse. Men Isak valde till slut spanska Real Sociedad sommaren 2019.

Succén i Real Sociedad

Mål och assist

Isak har varit en nyckelspelare för Real Sociedad sedan han anslöt 2019. Under sin tid i klubben har han levererat mål och assist i en stadig takt:

SäsongMålAssist
2019/20163
2020/21172
2021/22105

Isaks bästa säsong hittills var 2020/21 då han satte 17 kassar och blev lagets bästa målskytt. Han slog då även Zlatan Ibrahimovics rekord för flest mål av en svensk under en La Liga-säsong.

Betydelse för laget

Isak har varit en av de viktigaste spelarna för Real Sociedad under sin tid i klubben. Hans mål och kreativitet i offensiven har varit avgörande för lagets framgångar.

Real Sociedad har tack vare Isaks insatser lyckats ta sig till Europa League vid flera tillfällen. Laget har också nått en femteplats i La Liga som bäst med Isak i truppen.

Minnesvärda matcher

En av Isaks mest minnesvärda insatser kom i februari 2021. Då blev han den första svensken att göra ett hattrick i La Liga när Real Sociedad krossade Alavés med 4-0.

Isak har också visat att han kan prestera i de stora matcherna. I Copa del Rey-finalen 2020 gjorde han det avgörande 1-0-målet mot rivalerna Athletic Bilbao. Det var Real Sociedads första titel på 34 år.

Alexander Isaks succé i Newcastle United

Alexander Isak har varit en sensation för Newcastle United sedan han värvades från Real Sociedad i augusti 2022 för rekordsumman £63 miljoner.

Målproduktion i världsklass

På bara 52 matcher i Premier League har Isak öst in 31 mål. Det ger ett snitt på 0,6 mål per match. 21 av målen har kommit den här säsongen på 30 matcher. Han ligger tvåa i skytteligan, hack i häl på Erling Haaland.

Isak har en enorm målfarlighet. Han har gjort mål på 53% av sina avslut den här säsongen. 27 av målen har kommit med högerfoten, 3 med huvudet och 1 med vänstern. Han har även satt 7 straffar.

Nyckelspelare för Newcastle

Men Isak bidrar med mer än bara mål. Han har även 3 assist och skapar i snitt 7 målchanser per match till sina lagkamrater. Hans speed, teknik och spelförståelse är avgörande för Newcastles anfallsspel.

Isaks insatser har varit en starkt bidragande orsak till att Newcastle ligger på 6:e plats i ligan. Laget har en god chans att kvalificera sig för Champions League, mycket tack vare svenskens prestationer.

Med Isak i truppen har Newcastle en spelare som kan avgöra matcher på egen hand. 24-åringen har potential att bli en av världens bästa anfallare. Newcastle slåss nu för att förlänga hans kontrakt och höja lönen, så att han stannar många år till på St James’ Park.

Sammanfattning av karriären

Alexander Isak har gjort 118 mål och 23 assist på 311 matcher i sin klubblagskarriär.

Isak slog igenom i AIK som 16-åring 2016. Han blev då den yngste målskytten i AIK:s historia.

Flytten till Dortmund blev ingen succé. Men utlåningen till Willem II blev Isaks genombrott i Europa. På 16 matcher gjorde han 13 mål och 6 assist i Eredivisie.

I Real Sociedad utvecklades Isak till en av La Ligas bästa anfallare. På 105 matcher gjorde han 33 mål. Höjdpunkten var när han ledde laget till cuptiteln 2020.

Sommaren 2022 slog Newcastle till. För över 700 miljoner kronor värvades Isak. Trots skador har han övertygat. På 52 matcher har han gjort 31 mål.

Utmärkelser och rekord

 • Årets nykomling i Allsvenskan 2016
 • Yngste målskytten i AIK:s historia
 • Första utländska spelaren att göra 12 mål på 12 matcher i Eredivisie
 • Första svenska spelaren att göra hattrick i La Liga sedan 1949
 • Slagit Zlatans rekord för flest PL-mål av en svensk under en säsong

Isak har gått från supertalang till superstjärna. Framtiden ser ljus ut för 24-åringen.

Nästa mål: att bli en av världens bästa anfallare.