Vad tjänar en domare i Allsvenskan? Lön, arvoden och ersättningar

Vad tjänar en domare i Allsvenskan?

Allsvenskan är en av de främsta fotbollsligorna i Sverige, med skickliga spelare och hängivna fans från hela landet. Men vad är det med de ofta förbisedda hjältarna på planen – domarna? I den här artikeln ska vi göra en djupdykning i vad en domare i Allsvenskan faktiskt tjänar.

Allsvenskan-domare tjänar 11 100 kr per match, betydligt mer än i lägre divisioner och damfotboll men mindre än i toppligor som Premier League. Arvodet påverkas av erfarenhet, certifieringar och antalet matcher. Domare får även ersättning för resor och traktamente. Välbetalda och kompetenta domare är avgörande för rättvist dömande och matchkvalitet.

Domararvoden i Allsvenskan jämfört med andra ligor

En domare i Allsvenskan tjänar 11 100 kr per match, medan en assisterande domare får 6 660 kr. Det är en markant skillnad jämfört med damernas högstadivision, OBOS Damallsvenskan, där en huvuddomare får 4000 kr och en assisterande domare 2330 kr per match.

Löneskillnaden mellan dam- och herrfotboll är alltså nästan fyrfaldig på domarsidan, 63% lägre för damligan. Pernilla Larsson, tidigare domare som nu ansvarar för damdomar-frågor på Svenska Fotbollförbundet, säger: ”Nästan alla mina domare är högutbildade deluxe och går back järnet”.

I jämförelse med vissa internationella ligor är arvodena i Allsvenskan relativt låga. I engelska Premier League tjänar en domare i snitt £1,500 per match, motsvarande ca 18 000 kr. Men jämfört med lägre divisioner i Sverige är Allsvenskan-arvodena ändå höga. I division 2 får en huvuddomare 1930 kr och en assisterande 1160 kr.

Faktorer som påverkar domarlöner

Flera faktorer spelar in i hur mycket en Allsvenskan-domare tjänar:

  • Erfarenhet: Rutinerade domare med många år i bagaget och vana att döma avgörande matcher kan ofta förhandla sig till högre arvoden.
  • Certifieringar: Domare med FIFA-certifiering eller andra avancerade kvalifikationer har bättre förhandlingsläge gällande ersättning.
  • Antal matcher: Ersättningen är ofta upplagd per match, så domare som dömer fler matcher under en säsong tjänar mer totalt sett.

Värt att notera är att även på Allsvenskan-nivå är det inte alltid ett heltidsjobb att vara domare. Många kombinerar domaruppdragen med andra karriärer eller inkomstkällor.

Domarkostnader utöver arvoden

Utöver själva matcharvodet får domare även andra ersättningar för omkostnader:

  • Reseersättning: 3,50 kr/km vid resa med egen bil, beräknat enligt avstånd från bostaden till arenan. För allmänna färdmedel ersätts billigaste alternativet.
  • Traktamente: 240 kr om avresa sker före kl 12, annars 120 kr. På hemresedagen 240 kr om hemkomst efter kl 19, annars 120 kr.
  • Förlorad arbetsförtjänst: Kompensation ingår schablonmässigt i arvodet för Allsvenskan och Superettan.

Däremot utgår ingen ersättning för t.ex. övningskörning till match, om domaren cyklar/går eller får skjuts. Parkeringsavgifter ersätts inte heller.

Vikten av kvalificerad domarkår

Även om domarlöner kanske inte väcker lika mycket uppmärksamhet som spelarköp eller tränare, är det avgörande för spelkvalitén att satsa på kompetenta domare. Välbetalda domare tenderar att vara mer motiverade, förberedda och fokuserade på att fatta rätt beslut.

Bristfälligt dömande kan å andra sidan leda till matchavgörande misstag, kontroversiella beslut och minskat förtroende från spelare och fans. I en match mellan Hammarby och Malmö väckte dåliga beslut av Mohammed Al-Hakim heta diskussioner.

Även om misstag är mänskligt kan erfarna och välstöttade domare bidra till att minimera sådana incidenter.

Domararvoden framåt

I takt med att Allsvenskan fortsätter växa och utvecklas lär även domarnas villkor behöva hänga med. Kanske kommer vi se krav på större transparens kring löner, som i vissa andra ligor? Eller satsningar på utbildning för att bredda basen av toppdomare?

Oavsett är en sak säker – domarens roll kommer förbli lika utmanande som viktig. Blixtsnabba beslut, hetsiga känslor, fasta men rättvisa – allt är en del av jobbet för dessa fotbollens ofta anonyma hjältar.

Så nästa gång du ser en domare ute på Allsvenskan-planen, kom ihåg att uppskatta deras insats. För visst vill vi alla ha en vacker, spännande och rättvist dömd fotboll?